1 / 6

"De liefde voor radio Palermo zit diep vanbinnen"

Radio Palermo was in de jaren tachtig één van de populairste radiostations van de grensstreek. In de loop der jaren werden heel wat programma’s gepresenteerd door een mix van Nederlandse en Vlaamse dj’s. Via Facebook zijn enkele oud-medewerkers van een zoektocht gestart naar ex collega's.

Tilborghs Margo

Op vrijdag 25 oktober wordt immers een grote reünie gepland.

Palermo

Radio Palermo was in de jaren tachtig het grootste radiostation van Essen en omstreken. Het station had veel luisteraars. Ook over de grens. De Nederlandse Ruud van Oeffelen (52) begon 31 jaar geleden als dj bij Radio Palermo. “Het radiostation bevond zich toen in de Heikantvenstraat bij Rinus Wetzer. Hij was één van de initiatiefnemers van Radio Palermo. Het station werd groter en groter, tot er op een gegeven ogenblik wel honderd man werkte. Het was een mix van radiopresentatoren, mensen die support verleenden, onderhoud deden, het fanblad in elkaar staken en de drive-in shows verzorgden. Omdat de FM-band in Nederland destijds nog leeg was, konden op die manier vrij grote afstanden overbrugd worden. Radio Palermo startte op 102.2 FM, later werd dat 105.5 FM. We waren echte disc jockeys en deden alles zelf, ook de techniek." Erik Anthonissen (41) was als kind gefascineerd door het radiostation. “Ik zag de dj’s op braderijen en manifestaties en dat stak, als negenjarig jongetje, mijn ogen uit”, vertelt de dj. "Ik wilde daar graag bij horen. Ik nam programma's op en heb bakken vol cassettebandjes. Al die bandjes ben ik nu aan het digitaliseren. Het is pure nostalgie. Ondertussen ben ik een FB-groep gestart. Daarmee wil ik zoveel mogelijk mensen bereiken en jingles van vroeger, reclames, foto’s en opnames delen.”Radio Palermo draaide voor 50% gouden ouwe platen en voor 50% hits met Nederlandstalige muziek. “Qua gevoel leek het wel een beetje het kleine broertje van Radio Veronica”, vergelijkt Ruud de Essense zender.

Reünie

“Radio Palermo leeft terug op”, merkt Erik op. “Het was een mooie tijd. Daarom zijn we nu op zoek naar alle oud-medewerkers. Ik wil de dingen die ik heb meegemaakt delen. De dj’s zijn allemaal hun eigen weg gegaan. Wat is er van hen geworden? Hoe was hun beleving toendertijd?”De reünie gaat door op vrijdag 25 oktober. Het is bedoeld voor de medewerkers en dj’s. In een volgende fase willen we ook de fans uitnodigen. Een Retro party is misschien een volgende stap.

“We vinden dat Essen terug een lokale radio nodig heeft”, vindt Ruud van Oeffelen. “We gaan dus proberen om alsnog een licentie te krijgen.”“De vriendschap tussen de medewerkers was ook enorm. Zelfs nu nog.

Dankzij de FB-pagina kom ik weer in contact met medewerkers van vroeger. We hebben allemaal iets gemeenschappelijk en dat is onze liefde voor radio Palermo. Die zit, na al die jaren, nog steeds diep vanbinnen."

Op de website en de facebookpagina (Radio Palermo Essen) kan u nog meer jeugdsentiment van toen terugvinden, zoals foto’s, krantenknipsels en oude opnames. Dj’s en medewerkers die zich willen aanmelden voor de reünie kunnen zich aanmelden via de website, Facebook of op het nummer 0496.60.09.87.

Op de foto:

Erik Anthonissen en Ruud Van Oeffelen zijn nog steeds in de ban van het radiomaken. (Foto: Jinterwas Photography/Linda Brosens)

MaTMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio