Neef brengt boek uit 55 jaar na dood van Ivo Cornelis

Welgeteld vijfenvijftig jaar na zijn overlijden heeft de Leuvense pastoor Mark Cornelis donderdag in Lier een nieuw boek over zijn oom, priester Ivo Cornelis, voorgesteld.

In het ruim zeventig pagina’s tellende boek, dat ook zevenendertig foto’s bevat, brengt Mark Cornelis (82) opnieuw hulde aan zijn oom Ivo.

De in 1887 in Niel geboren Ivo Cornelis besloot al op jonge leeftijd priester te worden en in 1910 werd hij dat ook. Als onderpastoor van de Mechelse Sint-Romboutsparochie liet hij zich snel kennen als een sociaal bewogen man met een groot hart voor de mensen uit de volksbuurten.

“Toen hij in februari 1921 een moeder op haar sterfbed bezocht, smeekte die hem om te zorgen voor haar twee kinderen. Hij beloofde dat te doen. Maar het bleef niet bij die twee kinderen. Zijn priesterhart was niet bestand tegen de miserabele dingen die hij dagelijks zag. Het gevolg was dat hij zich zou inzetten voor nog veel meer jongens uit arme en verwaarloosde gezinnen. De Jongenstehuizen van Ivo Cornelis waren geboren”, lichtte Mark Cornelis verder toe.

Hoewel er in het verleden wel meer boeken zijn gewijd aan de man achter het initiatief met vestigingen in onder meer Mechelen, Weelde (Turnhout) en Genk, achtte zijn neef de tijd rijp voor een nieuwe uitgave.

Niet toevallig vond de voorstelling plaats in het stadhuis van Lier. Groot hart “Zijn familie was van Lier afkomstig en ook vandaag zijn er nog banden met de familie, onder meer via de vroegere dokter Cornelis, die op de Leuvensevest het DLO-centrum heeft opgericht”, zei burgemeester Frank Boogaerts (N-VA).

Het boek Ivo Cornelis: een der Vlaamse groten in Kerk en samenleving telt 71 pagina’s en kost 14,95 euro. Te bestellen op cornelis.mark@telenet.be

JVDPo/PVR

Foto Joren De Weerdt

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio