Prins Filip: "Ik wil hulde brengen aan de koning" (video)

Print
Prins Filip heeft donderdag een bezoek aan Antwerpen gebracht. Het was zijn eerste publieke optreden sinds het nieuws over de troonswisseling.


Kent u iemand die net zoals de koning 79 jaar (of iets jonger of ouder) is, maar nog niet aan pensioen denkt? Laat het ons dan weten via hier@reageren.be. Vergeet zeker uw contactgegevens niet te vermelden.


De prins bezocht een al eerder ingepland wetenschappelijk congres over wereldwijde vegetatie en onderzoek door de PROBA-V-satelliet. Voordat hij omstreeks 9 uur in het Radisson Blu Hotel de conferentiezaal binnenging, legde hij een korte verklaring af.

Hij gaf apart aan de Nederlandstalige en de Franstalige media een korte en identieke toespraak.

"Ik wil vandaag hulde brengen aan de koning voor zijn koningschap gedurende twintig jaar. Ik ben mij welbewust van de verantwoordelijkheid die op mij rust. Ik zal mij blijven inzetten met heel mijn hart. Tot 21 juli", sprak hij.

Frank De Winne

Tijdens een ontbijt met projectmedewerkers en achteraf in een plenaire zitting kreeg de kroonsprins onder meer uitleg over de rol van de Proba-V-satelliet in het project. De prins kreeg ook een exacte replica van de satelliet te zien.

Het congres werd in een plenaire zitting geopend door Frank De Winne, de tweede Belgische astronaut in de geschiedenis. Hij noemde het wetenschappelijke congres feestelijk en verwees daarbij naar eregast prins Filip.

"We hebben allemaal het nieuws gehoord, dus we hebben nog een andere gelegenheid om te vieren. Dat u met uw drukke agenda in de komende weken nog steeds hier bent, toont uw interesse in wetenschap en ruimte-activiteiten. Bedankt voor uw aanwezigheid."

Ook Philippe Courard (PS), aanwezig als staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid, verwees naar de actualiteit. "We zijn hier samen voor een speciale gelegenheid, temeer door de aanwezigheid van de prins."

Bekijk de korte verklaring via vtm:

Foto Wim Hendrix

Nu in het nieuws