"Filip zal een ander mens worden als koning"

Filip zal een ander mens worden als koning

"Filip zal een ander mens worden als koning"

Print
Sp.a-vicepremier Johan Vande Lanotte ziet geen redenen om te twijfelen aan de capaciteiten van prins Filip om zijn vader op te volgen als staatshoofd. "De rol van de koning is goed gedefinieerd. Iedereen vervult de functie met zijn eigen stijl", zei hij woensdag na afloop van de mededeling van de premier.

Vande Lanotte zei wel verrast te zijn over het tijdstip van de aankondiging. De koning had daar enkel met de premier over gesproken, aldus de sp.a'er.

Het was de uitdrukkelijke wens van de koning om zelf het kernkabinet in te lichten en zijn dankbaarheid uit te drukken over de samenwerking met de regering. Vande Lanotte vond het opmerkelijk dat de koning zeer emotioneel toelichting gaf bij het feit dat hij zich onvoldoende fit voelde om zijn functie uit te voeren.

Regeringsvorming

De sp.a-vicepremier relativeerde ook de rol van de koning bij de regeringsvorming. Het is niet de koning die alle problemen van het land moet oplossen. "De regering moet het land besturen, de koning is de dienaar van het land." Verwijzend naar de lange regeringsvorming in 2010, benadrukte hij dat het de verkozenen en de partijen zijn die hun verantwoordelijkheid moeten opnemen en vermijden dat dit in de toekomst nog gebeurt.

Foto: PN

.

Nu in het nieuws