"Koningschap geblokkeerd land weegt zwaar"

Koningschap geblokkeerd land weegt zwaar

"Koningschap geblokkeerd land weegt zwaar"

Print
De reacties van Belgische politici op de troonsafstand van koning Albert II blijven niet uit. Wij selecteerden er een paar:

Bart De Wever (N-VA): "We zijn het zeker niet altijd met elkaar eens geweest, bijvoorbeeld tijdens de regeringsonderhandelingen van 2010, maar wij betuigen ons respect voor de persoon van de koning. De vorst heeft ondertussen een leeftijd bereikt waarop hij alle recht heeft om uit het actieve beroepsleven te treden. We beseffen ook ten volle dat het koningschap van een democratisch verdeeld en geblokkeerd land alsmaar zwaarder weegt."

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V): "Ik apprecieer de wijze waarop de koning steeds positief gestaan heeft ten aanzien van de staatshervormingen die de staatsstructuur van ons land hebben bijgesteld. Ik heb koning Albert II verschillende keren persoonlijk ontmoet en gesproken. Daarbij vielen mij steeds zijn betrokkenheid en interesse voor Vlaanderen op."

Guy Verhofstadt (Open Vld): "Koning Albert is de verpersoonlijking van de ware aard van ons land en zijn inwoners: hard werken, een gevoel voor humor, zelfrelativering, en dat wars van elk extremisme."

Wouter Van Besien (Groen): "Koning Albert II is een minzaam man. Hij nam uitvoerig de tijd om naar de bekommernissen en wensen van de partijvoorzitters te luisteren en zocht constructief mee naar een oplossing. Af en toe met de nodige humor. Ik wil hem uitdrukkelijk bedanken voor het harde werk dat hij toen, ondanks zijn hoge leeftijd, heeft geleverd."

Alexander De Croo (Open Vld): "Heel wat landgenoten zullen hem herinneren als een joviaal man die met zijn innemende lach makkelijk contact maakte met mensen, maar ook op momenten van droefheid nam hij ten volle zijn rol als staatshoofd op. Het is nu aan troonopvolger kroonprins Filip om in de voetsporen van zijn vader te treden en zijn grondwettelijke rol van Koning met evenveel wijsheid en toewijding op te nemen."

Joëlle Milquet (cdH): "Koning Albert heeft de laatste twintig jaar van de geschiedenis van ons land getekend door zijn intelligentie, zijn menselijkheid, zijn staatszin. Hij is een gemoedelijke vorst, vol humor en in staat om de meest complexe politieke crises te helpen oplossen."

Wouter Beke (CD&V): "Wij bedanken koning Albert II voor zijn inzet voor het land en zijn inwoners. Prins Filip komt nu voor de taak te staan waarop hij jaren is voorbereid. We wensen hem de kracht en de inspiratie om deze belangrijke opdracht op de juiste wijze in te vullen."

Gwendolyn Rutten (Open Vld): "Ik dank de koning voor zijn jarenlange toegewijde inzet voor ons land en zijn inwoners. Zeker op momenten van crisis was Koning Albert II een baken van rust en stabiliteit. In de dagelijkse omgang met burgers en gezagsdragers straalde hij warmte en vertrouwen uit. Zijn milde humor bleek telkens weer van onschatbare waarde."

Oud-premier Yves Leterme: "Koning Albert II toonde een grote empathie voor wat bij de bevolking leefde en speelde een belangrijke begeleidende rol in de totale hervorming van de Belgische instellingen."
Belga
Archieffoto

.

Nu in het nieuws