Leo Delcroix: "Een goede, gemoedelijke en spontane koning"

Leo Delcroix: Een goede, gemoedelijke en spontane koning

Leo Delcroix: "Een goede, gemoedelijke en spontane koning"

Print
Voormalig CD&V-minister Leo Delcroix heeft niets dan lof voor aftredend koning Albert II. "Hij was een goede koning. Iemand die zijn taak met veel evenwicht, gemoedelijkheid en spontaniteit heeft vervuld", aldus Delcroix. Volgens hem hebben vooral de leeftijd en de privé-perikelen meegespeeld in de beslissing van de koning.

Toen Albert II in 1993 zijn overleden broer Boudewijn opvolgde, was Delcroix minister van Landsverdediging. "Ik heb steeds een goed persoonlijk contact gehad met koning Albert. Terwijl Boudewijn een meer dwingend en onderwijzend kantje had, heeft Albert een meer gemoedelijk karakter. Hij is sympathiek en spreekt zeer goed Nederlands", aldus Delcroix.

De gewezen CD&V-minister heeft begrip voor de beslissing van de koning. "Wellicht hebben de voorbeelden van de paus en de Nederlandse koningin meegespeeld. Het heeft ook geen zin om mensen in functie te houden tot ze volledig kreupel en versleten zijn. Daarom vind ik het een wijze beslissing."

"Prins Filip is er klaar voor"

Delcroix gelooft ook dat prins Filip klaar is om de fakkel over te nemen. "Men moet ooit klaar zijn natuurlijk. En bovendien heeft Filip meer in zijn mars dan sommigen denken. Ik heb prins Filip ook een aantal keren meegemaakt op handelsmissie. Hij gaat er elke missie op vooruit. Hij heeft een enorme vooruitgang geboekt. Misschien moet hij alleen nog een stuk spontaniteit van Albert overnemen", aldus Delcroix. "Het heeft ook geen zin om van Filip een tweede prins Charles te maken die wellicht gepensioneerd zal zijn op het moment dat het aan hem is."

Belga
Foto SM

.

Nu in het nieuws