Willy Claes: "Koning dreigde zijn geloofwaardigheid te verliezen"

"De koning dreigde zijn credibiliteit te verliezen in de zaak Delphine Boël. Ook zijn gezondheid ging achteruit na de hartoperatie." Dat zegt Willy Claes, vicepremier in de regering Dehaene I, die aan de macht was bij het aantreden van koning Albert II.

tmas

"Er hebben een aantal positieve en negatieve factoren gespeeld", zegt Willy Claes. "Enerzijds is er natuurlijk de gezondheid van de vorst en de dreiging voor zijn credibiliteit, maar er waren ook goede tekenen aan de wand. Zo is de begroting in orde en wordt er opnieuw in een constructieve geest overlegd met de gewesten."

Desalniettemin vindt de voormalige vicepremier het moment goed gekozen. "Het komende jaar wordt relatief kalm, de volgende koning zal goed kunnen acclimatiseren."

Vertrouwen in Filip

Claes heeft overigens vertrouwen in Filip als staatshoofd. "Ik behoor tot die relatief beperkte minderheid die altijd heeft gesteld dat Filip klaar is voor de job. Het komt er nu op aan hem goed te omringen."

De sp.a'er heeft overigens respect voor de manier waarop de troonsafstand is geregeld. "Dit is verdomd goed georganiseerd. Onder meer de premier moet hier al maandenlang van op de hoogte zijn en er was geen enkel lek."

Belga Foto SvDi

MEER OVER Troonswissel