1/6

Buitenlandse media over troonsafstand in België

Naast de Belgische media, hadden ook de buitenlandse nieuwswebsites aandacht voor de toespraak van koning Albert II om 18.00 uur. De verschillende media herinnerden er in hun berichten aan dat de troonsafstand van de Belgische koning er drie maanden na die van de Nederlandse koningin zal komen. Ze wezen er bovendien op dat het koningshuis een van de weinige zaken is die de Belgen nog verbindt.

Nederland

NRC Handelsblad wees bovendien op het feit dat veel Belgische politici weinig vertrouwen hebben in de opvolger van de koning, "Prins Flater".

Frankrijk

Volgens de Franse krant Le Monde heeft de koning voor zijn aftreden een "relatief kalme politieke periode" uitgekozen en zorgt de timing ervoor dat prins Filip zich een jaar kan voorbereiden op de parlementsverkiezingen van 2014.

Duitsland

"Volgt de Belgische vorst het voorbeeld van de Nederlandse koningin Beatrix? ", vroeg de Duitse krant Der Spiegel zich af. De krant wees bovendien op de belangrijke taak van de koning tijdens de regeringscrisis in 2010 en 2011.

Groot-Brittannië

"België's koning Albert II 'gaat aftreden'", schreef de Britse nieuwszender BBC. BBC kondigde aan dat "de koning van de Belgen, Albert II, volgens bronnen aan de natie zal melden dat hij troonsafstand zal nemen". "De spanningen tussen de twee belangrijkste taalgroepen, de Vlamingen en de Walen, lopen soms hoog op, en de problemen hebben zelfs verschillende regeringen doen vallen", luidde het. "Het respect voor de koninklijke familie is echter een van de factoren die de taalgrenzen overschrijden."

Spanje

El País schreef op de hoofdpagina van haar website "Nieuwe verschuiving in een Europese monarchie" en kondigde aan dat "Albert II van België zijn abdicatie zal aankondigen omgeven door polemiek". De polemiek rond de stichting Fons Pereos van koningin Fabiola en vooral de vermeende buitenechtelijke dochter van Albert II hebben het beeld van het Belgische koningshuis een deuk gegeven, terwijl het "koningshuis een van de enige elementen is die de Belgen nog verbindt".

Nu in het nieuws