Willockx: "Leeftijd, gezondheid en privé zullen hebben meegespeeld"

Voormalig sp.a-minister Freddy Willockx denkt dat de "leeftijd, gezondheid en de privéomstandigheden" hebben meegespeeld in de beslissing van koning Albert II om afstand te doen van de troon. Ook het Nederlandse voorbeeld heeft volgens Willockx meegespeeld.

jatimmermans

Op de vraag of prins Filip klaar is om de zevende koning der Belgen te worden, antwoordt Willockx: "Daar wil ik niet op vooruitlopen. Maar vaak maakt de functie de man. En het lijkt mij belangrijk dat hij de nodige tijd krijgt om zich in te werken. Hij heeft nog bijna een jaar tot de verkiezingen van 2014."

Willockx was in 1993, op het moment dat Albert II zijn broer Boudewijn opvolgde, minister van Pensioenen in de eerste regering van Jean-Luc Dehaene. "Dat was toen een totaal andere situatie", zegt Willockx. "Niemand had toen het overlijden van Boudewijn verwacht. Dat was een echte nachtmerrie die gepaard ging met heel wat verdriet en ontroering. Het land was geschokt".

Dat de vorst nu zelf kiest om afstand te doen van de troon zorgt volgens Willockx voor een totaal andere situatie. "Ik denk dat er een algemeen respect is voor de beslissing van de koning, rekening houdend met zijn leeftijd, zijn gezondheid en de privéomstandigheden", zegt hij, doelend op de recente commotie rond Delphine Boël.

Beatrix

Ook het Nederlandse voorbeeld, waar koningin Beatrix recent vrijwillig de troon overliet aan haar zoon Alexander, heeft volgens de sp.a'er meegespeeld. Willockx looft koning Albert II onder meer voor zijn "stabiliserende rol" op communautair vlak. "Wat hij gepresteerd heeft bij de regeringsvorming in 2010 en 2011 is cruciaal geweest", luidt het.

Prins Filip lijkt dus de fakkel te moeten overnemen op minder dan een jaar van de verkiezingen van 2014. "Belangrijk is dat hij een jaar krijgt om zich in te werken", aldus Willockx.

Belga

Archiefbeeld Photo News

MEER OVER Freddy Willockx

Nu in het nieuws