Zonnecrème zorgt voor jeuk

Net nu we met de warme temperaturen massaal zonnecrème smeren, waarschuwen dermatologen voor het toenemend aantal allergische reacties op tal van cosmetica zoals zonnebrandmiddel.

"Die allergieën worden vooral veroorzaakt door het toenemend gebruik van de bewaarmiddelen methylisothiazolinone en methylchloroisothiazolinone in allerlei cosmetica", zegt Stefan Kerre, huidarts en voorzitter van de Belgian Contact Dermatitis Group.

"Ze zijn nog slechter dan de vroeger gebruikte parabenen. Dat bewaarmiddel werd verboden omdat het kankerverwekkend zou zijn, maar daar is erg veel discussie over. Wij dermatologen hebben daar nooit een probleem in gezien."

Strengere wet

Ook Test-Aankoop vond in bepaalde zonnecrèmes bestanddelen terug die allergie kunnen veroorzaken. "Sommige lotions vermelden op de verpakking dat ze dermatologisch getest of hypoallergeen zijn, maar blijken toch allergenen te bevatten", zegt woordvoerder Ivo Mechels van Test-Aankoop. "Wij pleiten daarom voor een strengere wet die dit soort ongegronde en misleidende vermeldingen verbiedt. Mensen met een gevoelige huid raden wij Eucerin aan."

Test-Aankoop benadrukt ook dat je om de twee uur opnieuw zonnecrème moet aanbrengen om goed beschermd te zijn. "De meeste mensen gebruiken bovendien te weinig zonnecrème, waardoor de werkelijke beschermingsfactor twee tot drie keer lager ligt dan vermeld op de verpakking."

SIRY

Foto Photo News

Nu in het nieuws