Mart Smeets: Zwakke ploegen

Mart Smeets: Zwakke ploegen

Mart Smeets: Zwakke ploegen

Print
Voor Nederlands tv-icoon Mart Smeets kent de Tour geen geheimen. Elke dag onthult hij ze in een column in uw krant.

In deze ronde rijdt de ploeg van Sojasun rond. Grote kans dat u geen der renners van naam noch gezicht noch palmares kent. Het zullen aardige mannen zijn, neem ik aan.

In 1973 had de Tour een ploeg opgenomen die ook zo onbekend was en waar geen platte prijs verdiend werd. Na een week was meer dan de helft van de renners naar huis; eerloos en naamloos.

De ploeg ging door de wereld onder de naam Canada Dry - Gazelle en ploegleider was Ton Vissers, een bonhomme die pijp rookte, een geweldige schaterlach bezat, maar die zijn renners geen streep harder wist te laten rijden.

Je moet heel diep in de geschiedenisboeken van de Tour afzakken om de ‘prestaties’ van mannen als Ben Janbroers, Mathijs de Koning, Wim Kelleners en Jo Vrancken te kunnen vinden.

Ze kwamen met zijn vieren in Parijs aan, waaronder twee Nederlanders, Theo van der Leeuw en Jan Krekels. Laatstgenoemde eindigde nog wel eens kort (hij was in 1968 olympisch kampioen per ploeg geworden en kon goed sprinten) en zorgde voor een paar honderd gulden aan verdiensten. Per man, wel te verstaan. Een paar honderd gulden.

Het was zo weinig dat het bijna weggelachen werd.

Lees de integrale Tourcolumn van Mart Smeets in uw krant.

Mart Smeets

Foto Tom Palmaers

Meer sportnieuws