Bedenker broodje martino overleden

Bedenker broodje martino overleden

Food

Bedenker broodje martino overleden

Print

Albert De Hert is op 91-jarige leeftijd overleden. Hij was niet alleen ex-sterspeler van Berchem Sport, maar ook de uitvinder van het broodje martino en bijna vijftig jaar lang de uitbater van restaurant Ciro's op de Amerikalei in Antwerpen.

Albert De Hert was een heel bekende figuur in Antwerpen. Niet alleen als uitbater van de Ciro's, maar daarvoor ook al als voetballer bij Berchem Sport, dat in de jaren vijftig in eersteklasse speelde. In 1951 werd hij zelfs topschutter bij die club. Naast zijn voetbalcarrière werkte Albert De Hert in die periode ook in snackbar Quick op het De Coninckplein. Daar zou hij het beroemde broodje martino hebben gelanceerd.

Het verhaal gaat dat voetballer Theo Maertens, die zichzelf Martino noemde, eens in flink beschonken toestand een pikant broodje préparé kwam bestellen. "Doe er maar alles op wat ge in de koeltoog hebt staan", had die gevraagd, waarop De Hert hem een broodje serveerde met gesnipperde ui, schijfjes augurk, tabasco, pilipili, cayennepeper, ketchup en worcestersaus. Het recept sloeg aan en werd een begrip in Antwerpen.

Albert De Hert was twee jaar geleden ernstig ziek geweest en sukkelde sindsdien met zijn gezondheid. De Hert nam nooit een octrooi op zijn broodje martino, wat hij misschien beter had gedaan om discussie uit te sluiten, want Gentenaar Raymond Noë claimde eveneens de martino te hebben uitgevonden in de jaren vijftig. "Vader is al dertig jaar overleden", vertelt zijn zoon Didier.

MAAIKE FLOOR / GvA / Archiefbeeld BHUL

NIET TE MISSEN