Stagiairs-leerkrachten en -verpleegkundigen vinden moeilijk onderdak

Stagiairs-leerkrachten en -verpleegkundigen vinden moeilijk onderdak

Stagiairs-leerkrachten en -verpleegkundigen vinden moeilijk onderdak

Print
De bachelors onderwijs en verpleegkundigen in opleiding hebben het lastig om allemaal een stageplaats te vinden. Dat schrijft De Standaard.

"We liggen er wakker van. Er zijn gewoon te weinig plaatsen", zegt opleidingsdirecteur Caroline Detavernier van de Gentse Arteveldehogeschool in de krant. Detavernier helpt elk jaar 700 studenten kleuteronderwijs aan een stageplaats. Detavernier ziet de oorzaak zonder twijfel in het almaar stijgende studentenaantal. Daarnaast speelt ook de concurrentie tussen de hogescholen nog steeds een rol.

Extra begeleiding

Bovendien is volgens Detavernier de afschaffing van de mentoruren, drie jaar geleden, voelbaar. Ervaren leerkrachten krijgen zo geen uren meer toegewezen om stagairs te begeleiden. Volgens de opleidingsdirecteur zijn de scholen niet happig op het extra werk dat erbij komt kijken.

Toch zijn stages in het hoger onderwijs bijzonder waardevol, zegt Johan Veeckman, voorzitter van de raad voor hoger onderwijs bij de Vlaamse Onderwijsraad (Vlor). Het is vaak een brug naar al dan niet rechtstreeks aanwerving na de opleiding. Veeckman stelt voor om schonen te belonen, opdat er toch zou worden geïnvesteerd in bijkomende begeleiding.

MCe
Archieffoto

.

Nu in het nieuws