Fietshelm kan jaarlijks 431 zwaargewonden voorkomen

Als alle fietsers een helm zouden dragen, kan het aantal zwaargewonden met 42 procent worden verminderd. Dat blijkt uit internationaal onderzoek. Voor België zou het gaan om 431 fietsers, zegt Touring. De mobiliteitsorganisatie pleit niet voor een verplichting, maar raadt het dragen van een helm voor kinderen zeker aan.

mceulemans

Touring wijst erop dat het aantal verkeersslachtoffers bij fietsers niet daalt. In 2010 waren er 7.809 letselongevallen bij fietsers, in 2011 waren er dat 8.849. In 2011 steeg het aantal zwaargewonde fietsers met 18 procent: van 867 tot 1.027. Dat blijkt uit cijfers van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV).

4 op de tien hoofdletsel

Internationaal onderzoek toont aan dat 42 procent van de zwaargewonde fietsers een hoofd- en/of hersenletsel heeft. Drie kwart van hen raakte gewond in een ongeval zonder gemotoriseerd verkeer. Bij jonge kinderen van 0 tot 5 jaar zijn zelfs negen op de tien hoofd- en hersenletsels het gevolg van een fietsongeval zonder tegenpartij. Vaak gaat het om valpartijen waarbij geen tegenpartij komt kijken.

Daarom besloot Touring een onderzoek te doen naar de kwaliteit, de gebruiksvriendelijkheid, de efficiëntie en het veiligheidsniveau van fietshelmen voor kinderen. "De resultaten zijn bijzonder verheugend: geen enkele helm scoort onder het gemiddelde", zegt Touring.

Europese norm

De geteste helmen zijn allemaal verkrijgbaar op de Belgische markt en voldoen aan de Europese veiligheidsnorm. Alle helmen werden onderworpen aan tests op basis van de euronormen op vlak van schokabsorptie, comfort en hechtsysteem, verluchting, gewicht, zichtbaarheid 's nachts en overdag gebruiksvriendelijkheid, gebruiksaanwijzing en het aanwezig zijn al dan niet van toxische stoffen.

Belga Archieffoto

MEER OVER Touring

Nu in het nieuws