"Griep kan beter bestreden worden door ook kinderen te vaccineren"

Griep kan beter bestreden worden door ook kinderen te vaccineren

"Griep kan beter bestreden worden door ook kinderen te vaccineren"

Print
Ook kinderen tegen de griep vaccineren is een kostenefficiënte manier om de griep te bestrijden. Dat schrijft het KCE (Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg) in een nieuwe studie naar welke vaccinatiestrategieën de meeste gezondheidswinst per euro opleveren. Er bestaan op dit moment aanbevelingen voor griepvaccinaties voor mensen ouder dan 50, chronische zieken, zwangere vrouwen en gezondheidswerkers. Het KCE raadt beleidsmakers nu aan om ook kinderen een vaccinatie aan te bevelen.

Voor de studie heeft het KCE ongeveer 5.600 verschillende vaccinatiestrategieën onderzocht. Op voorwaarde dat de kosten van vaccinatie bij kinderen verlaagd worden en dat de distributie verloopt via CLB's of Kind en Gezin is kinderen tussen 12 en 15 vaccineren een kostenefficiënte manier om de griep te bestrijden. "Die leeftijdscategorie ligt niet vast", aldus de auteurs. "Het wispelturige gedrag van het virus zorgt ervoor dat de immunologische signatuur elk jaar verandert."

Daar voegt het KCE ook aan toe dat vaccinatie van kinderen niet in de plaats mag komen van die voor volwassenen met risicofactoren. "Vaccinatie bij kinderen biedt slechts een beperkte onrechtstreekse bescherming voor andere leeftijdsgroepen", aldus het KCE.

Nog uit de analyse blijkt dat de vaccinatiegraad verhogen bij alle volwassenen boven de 50 jaar het aantal griepgerelateerde opnames en overlijdens substantieel zou kunnen reduceren. Dat zou echter een hoge kost met zich meebrengen. Daarom besluit het KCE om, uit kostefficiënte overwegingen, de vaccinatiegraad van jongere gezonde volwassenen te verlagen.

Belga
Archieffoto EPA

.

Nu in het nieuws