Op safari tussen de bizons... in Nijlen (video)

Print
Nijlen - In Nijlen is de laatste dagen al meer dan één toerist van zijn fiets gevallen van het verschieten. In de velden is een kudde van 34 Amerikaanse bizons neergestreken. De plaatselijke cafébaas gaat een kweekprogramma opzetten. Maar ondertussen zijn de dieren al tot een zomerattractie uitgegroeid.

Cafébaas Jan Verbraecken van taverne De Slappe Uier in Nijlen heeft vele hectares weiland rond zijn zaak liggen. Vroeger stonden er steevast koeien, later werd overgeschakeld naar mais. "Maar we wilden eens iets anders proberen. Ik hoorde dat er in over de taalgrens een grote kwekerij bestond. Ik ben ter plaatse gaan kijken en dan heeft de familie beslist om het er op te wagen. Het blijken makkelijke dieren te zijn om te kweken. In die paar weken dat de dieren hier nu staan, zijn ze al uitgegroeid tot een toeristische attractie. Heel veel fietsers komen speciaal langs hier gereden om ze te bekijken."

"Ik heb dieren aangekocht van ongeveer een jaar oud. Volgend jaar komt er een stier bij, die deze moederdieren mag bevruchten. De kalfjes zijn dan bestemd voor vleesproductie. Ze zullen worden geslacht als ze ongeveer anderhalf jaar oud zijn. In totaal duurt het dus nog zo'n vier jaar vooraleer het eerste dier geslacht kan worden", lacht Jan.

Op termijn is het de bedoeling om het vlees ook in Jans taverne te serveren. Maar smaakt het vlees van de ruw uitziende dieren wel lekker? "Absoluut. Het heeft veel weg van een goede rundssteak. Al smaakt het vlees iets zoeter en is het volledig cholesterolvrij. We gaan later ook een winkeltje starten aan de boerderij om het biovlees particulier te verkopen."

Lees meer in de vrijdagkrant van Gazet van Antwerpen.

Foto's Joren De Weerdt
Bert Provoost

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio