Antwerpse havenexpo "Nooit meer dicht" viert 150 jaar tolvrije Schelde

Op dinsdag 16 juli zal het exact 150 jaar geleden zijn dat maritieme naties van over de hele wereld de tol aan Nederland voor scheepvaart van en naar Antwerpen afkochten en op die manier de aanzet gaven voor de ontwikkeling van de Antwerpse haven tot wat die vandaag is. Ter gelegenheid van die "150 jaar Schelde Vrij" opent in het Antwerpse FelixArchief een tentoonstelling met de toepasselijke titel "Nooit meer dicht".

sboeynaems

De expo is opgebouwd uit verschillende onderdelen, onder meer over de periode voor 1863, over het "bevrijdingsjaar" zelf en een over de spectaculaire groei van de haven van 1863 tot 1970. Speciale aandacht is er ook voor het jaar 1585, wanneer Antwerps burgemeester Marnix van Sint-Aldegonde de capitulatie van de stad tekende, waarna Antwerpen in handen van de Spanjaarden viel en de Hollanders de Schelde afsloten.

Naast tal van historische documenten, zoals het originele verdrag dat de afkoop van de tol regelde, schilderijen, foto's, striptekeningen en filmfragmenten over de geschiedenis van de haven, bevat "Nooit meer dicht" ook een blik op de toekomst. Daarin wordt de nadruk gelegd op de noodzaak om de haven bereikbaar te houden, bijvoorbeeld door te zorgen dat de grootste containerschepen ter wereld er kunnen verwelkomd worden.

"Nooit meer dicht" opent op 16 juli plechtig de deuren, een dag later is ook het grote publiek welkom. De tentoonstelling valt van dinsdag tot en met vrijdag te bezichtigen en dat nog tot en met 27 september.

Archieffoto

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio