Lieten: "Mediahuis kan kwaliteit geschreven media ten goede komen"

Het Mediahuis, de joint venture waarin Corelio en Concentra hun kranten willen samenbrengen, kan de kwaliteit van de geschreven media ten goede komen. Dat zei Vlaams minister van Media Ingrid Lieten (sp.a) dinsdag in de bevoegde commissie van het Vlaams parlement.

mceulemans

Corelio en Concentra willen hun printactiviteiten, onder meer De Standaard, Het Nieuwsblad, Het Belang Van Limburg en Gazet Van Antwerpen, onderbrengen in Het Mediahuis. Die joint venture moet wel nog worden goedgekeurd door de Raad voor de Mededinging.

Ondervraging Lieten

Wilfried Vandaele (N-VA), Wim Wienen (Vlaams Belang) en Jurgen Verstrepen (Onafhankelijk) ondervroegen de minister dinsdag over de materie. Lieten, die zich eerder al gematigd positief uitliet over de samenwerking, verklaarde dat de krachtenbundeling volgens haar eerder een noodzaak is voor het behoud van de diversiteit dan een bedreiging. "Titels als De Tijd en De Morgen zouden eerder al in de problemen zijn gekomen als ze niet in een groter bedrijf werden opgenomen."

Beide groepen hebben nu al verschillende titels die artikels uitwisselen, stelt Lieten. "Dat hoeft geen probleem voor de diversiteit te betekenen als zo ruimte wordt gecreëerd om journalistiek het verschil te maken."

Niet minder dan 2 groepen

Volgens de minister is twee krantengroepen wel het absolute minimum. Vandaele en Wienen toonden zich enigszins gerustgesteld door het antwoord van de minister. Verstrepen drukte tot slot nog de vrees uit dat krantengroepen hun oplage stilaan ondergeschikt gaan vinden aan de invloed die ze hebben op de agenda-setting.

Belga Archieffoto

Vastgoed

Jobs in de regio