Verrassingsconcert in Antwerpse muziekclub : dEUS tankt Superdiesel

dEUS speelde vrijdagnacht sinds jaren nog eens een clubconcert in thuisstad Antwerpen. Tom Barman & Co waren dé verrassingsact tijdens de opening van Superdiesel, de zomereditie van muziekclub Petrol. En of dat stoomde.

awillems

dEUS staat op zaterdag 6 juli op het podium van het Main Square Festival in het Franse Arras. Volgend weekend passeren Rock Zottegem, Les Ardentes en het Cactus Festival de revue. Fungeerde het concert in Superdiesel als try-out of open repetitie? Klokslag 3 uur deed die vraag er weinig toe. Dit was simpelweg een sterk en meer dan volwaardig optreden geweest.

Van een grote verrassing was wel geen sprake. De passage aan Petroleum-Zuid was al een tijdje een publiek geheim. Toen het nieuws vrijdagavond via de sociale media bekend raakte, wisten ook God en klein Pierke het. dEUS voor amper 6 euro in een muziekclub. Daar kan je in Werchter amper een kartonnen pizza van bestellen. Toch stond de tent niet barstensvol toen dEUS rond 1 uur aftrapte met 'The Architect'. Hoefde ook niet, het was in Superdiesel druk en vooral heet genoeg.

Led Zeppelin

De band putte rijkelijk uit het laatste album 'Following Sea'. Van de Gainsbourg-trip 'Quatre Mains' tot de strakke shit van 'Girls keep drinking'. Toch hadden klassiekers als 'Instant Street' of 'Fell Of The Floor, Man' het meeste impact. Een hoogtepunt was ongetwijfeld een kabbelend 'Little Arithmetics' dat plots overging in een flard van Led Zeppelins 'Black Dog'. dEUS aan het coveren, is dat niet geleden van het prille begin toen Violent Femmes of Leonard Cohen op de setlist stonden?

Het laatste echte clubconcert in Antwerpen moet ook zo'n kleine twintig jaar geleden zijn. Zegt de naam Pacific u nog wat? Om maar te zeggen dat het publiek best wel een uniek moment beleefde. Daarbij kon de band probleemloos 'Suds & Soda' negeren. 'Bad Timing', de openingstrack van Pocket Revolution, vormde deze keer afsluiter. In de bisronde mocht Mauro Pawlowski in 'Theme From Turnpike' nog eens lekker loos gaan als in zijn duivelse Evil Superstars-dagen. En na het nijdige crescendo van 'Roses' was het echt over en uit. Jazeker, 'the boys were back in town'. En dat mocht iedereen weten. Superdiesel belooft de komende weken nog meer schoon Belgisch rockvolk dat tijdens de overgang van vrijdag naar zaterdag min of meer onaangekondigd binnenwipt. Maar hou het stil.

Dominique Piedfort

Foto: FrBe

MEER OVER Deus