"Vooruitzicht op lange crisis heeft koning afgeschrikt"

De voorbije vijf jaren zijn bijzonder moeilijk geweest voor de koning, maar zijn "blijvende verdienste" is dat hij "de stabiliteit heeft verzekerd". "Het vooruitzicht op een lange crisis heeft hem afgeschrikt", zo reageert de Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy op de aankondiging van het aftreden van Albert II.

tmas

Van Rompuy beklemtoonde dat de koning in België niet regeert, maar wel "een grote rol" speelt wanneer er geen regering is, doorgaans na verkiezingen. De aanslepende politieke crisis van 2010 en 2011 heeft de vorst "erg getekend", zo weet de oud-premier, maar hij heeft "de stabiliteit verzekerd". "Dat is zijn blijvende verdienste", luidde het.

Volgend jaar vinden in België belangrijke federale en regionale verkiezingen plaats. De koning verwees naar zijn leeftijd en gezondheid als beweegredenen voor zijn aftreden. "Het vooruitzicht op een lange crisis heeft hem afgeschrikt", zei Van Rompuy op de VRT-televisie.

Kroonprins Filip is volgens de voorzitter van de Europese Raad klaar om de functie op te nemen. Van Rompuy beklemtoonde daarbij dat het momenteel niet opportuun is om na te denken over de rol van de koning. "Dit is niet het moment voor grote institutionele hervormingen."

Belga Foto's AFP en Belga

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER