Mark Eyskens: "Had troonswissel na verkiezingen geprefereerd"

"Ik had er persoonlijk de voorkeur aan gegeven als koning Albert II tot na de verkiezingen van 2014 had gewacht om troonsafstand te doen", zegt voormalig premier Mark Eyskens (CD&V). "De koning heeft in zijn toespraak echter duidelijk gerefereerd aan zijn gezondheidstoestand en wellicht heeft dat de doorslag gegeven."

tmas

Volgens Eyskens moeten we het grootste respect hebben voor de troonsafstand van Albert II. "De koning neemt afscheid met een krop in de keel", zegt Eyskens. "Hij maakt duidelijk allusie op zijn leeftijd en zijn gezondheid."

Volgens de voormalige premier moeten we nu naar de toekomst kijken, ons rond het nieuwe staatshoofd scharen. "Een nieuwe koning voor een nieuw land", vat de CD&V'er samen. "We zijn bezig de staat te hervormen en de nieuwe koning zal dat moeten begeleiden. Hij is de eerste raadgever van de regering."

Maar de inhoud van dat koningschap is door de jaren heen sterk geëvolueerd, geeft Eyskens aan. "De koning moet mee met zijn maatschappij. We zullen bijvoorbeeld moeten bekijken of het nog nodig is dat de koning de wetten ondertekent."

Belga Archieffoto

Vastgoed

Jobs in de regio