Onderzoekers UHasselt en Imec verbeteren rendement zonnecellen

Wetenschappers van een gemeenschappelijk onderzoeksinstituut van de Universiteit Hasselt en Imec (Interuniversitair micro-elektronicacentrum) zijn erin geslaagd het rendement van een zonnecel zodanig op te krikken dat ze 9,7 procent van de lichtenergie omzet in elektriciteit.

mceulemans

Op een hybride zonnecel werd dan weer een rendement gehaald van 10,8 procent. "Efficiëntierecords van wereldniveau, die ons een stap dichter brengen bij een markt met goedkopere, kwaliteitsvolle zonnecellen", zegt professor Dirk Vanderzande, directeur van Imo-imomec, woensdag in een mededeling.

Milieubewust & hoog rendement

Anorganische dunnefilmzonnecellen worden vandaag gemaakt van materiaalcombinaties die ook giftige of schaarse en dus dure stoffen bevatten. De uiteindelijke opzet van het onderzoeksteam is een veilige, goedkope dunnefilmzonnecel met een hoog rendement. De vorsers zetten een belangrijke stap in die richting met de ontwikkeling van een zonnecel van koper, zink, tin en selenium, stoffen die veilig zijn en die, op selenium na, relatief veel voorkomen.

Imo-imomec staat met een rendement van 9,7 procent in de mondiale top drie. Aan de top staat IBM, dat een zonnecel ontwikkelde met een rendement van 11 procent. "De techniek die IBM gebruikte (...) zorgt weliswaar voor een hoger rendement, maar is buitengewoon moeilijk toe te passen op grote schaal", aldus doctor Marc Meuris. "Onze techniek wordt al gebruikt voor het produceren van zonnepanelen" en heeft al bewezen dat ze op grotere schaal bruikbaar is.

Zonnecelramen

Imo-imomec realiseerde naar eigen zeggen ook een belangrijke doorbraak in de ontwikkeling van "zonnecelramen" met een transparant glasraam uit organische zonnecellen dat elektriciteit levert en "bijzonder interessant is voor de bouwsector".

Belga Archieffoto

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER