Topadvocaat: "Sommige mensen moeten verdelgd worden"

Topadvocaat: Sommige mensen moeten verdelgd worden

Topadvocaat: "Sommige mensen moeten verdelgd worden"

Print
Topadvocaat Piet Van Eeckhaut heeft zich uitgesproken voor de doodstraf. "Sommige mensen moeten verdelgd worden", laat hij optekenen in een interview met Humo over de beruchte assisenzaak van de beerputmoord.

Rosier Verstraete (43) werd samen met haar vijftienjarige zoon beschuldigd van de moord op haar man, de stiefvader van de jongen, op 30 juni 1993. De rechter verklaarde moeder en zoon schuldig. Ze verdoofden boer Roger Kerkaert met een prop chloroform en dumpten hem in een verbindingskanaal tussen twee beerputten.

Pro doodstraf

De zaak laat na al die jaren nog steeds een diepe indruk na op Van Eeckhaut. Ook het proces-Jespers staat de advocaat in het geheugen gegrift. De Gentse onderzoeksrechter kreeg in 1978 twintig jaar cel voor miljoenendiefstal en een moordpoging op zijn vrouw. In 1979 was er het proces-Horion, waarin Freddy Horion en Roland Feneulle allebei de doodstraf kregen voor de moord op het gezin Steyaert.

Alle moordzaken die hij sinds 1972 behandelde, leiden de advocaat tot de conclusie dat de doodstraf opnieuw ingevoerd moet worden. "Sommige mensen verdienen het om verdelgd te worden", besluit Van Eeckhout. "Weinigen, maar ze zijn er."

"Neem nu Kim De Gelder, wat moet ge daar in godsnaam mee gaan doen? Wederopvoeding? Misschien behoor ik niet tot de optimisten, maar tot de existentiële pessimisten. Heidegger, Kierkegaard. Ik zeg u: er is geen kruid gewassen tegen ernstige misdaden als die van De Gelder."

MCe
Archieffoto

Nu in het nieuws