"VRT moet af van 'ons kent ons'"

VRT moet af van 'ons kent ons'

"VRT moet af van 'ons kent ons'"

Print
De VRT moet, zowel in de actualiteits- als in de amusementsprogramma's, stoppen met altijd dezelfde gezichten op te voeren. Dat zei Luc Van den Brande, voorzitter van de raad van bestuur, dinsdag in het Vlaams parlement, in de marge van de bespreking van het jaarrapport van de Vlaamse Regulator voor de Media over de openbare omroep. "De VRT moet af van de 'verkokering' en van het 'elkaar aanprijzen'."

Verschillende parlementsleden uitten in het debat hun ongenoegen over het feit dat de VRT vaak dezelfde mensen uitnodigt. "Dat is inderdaad een heikel punt", aldus Van den Brande. "De nieuwsredactie hebben we uitdrukkelijk gevraagd om de lijsten van experts te vebreden. Maar ook de redacties van de amusementsprogramma's worden aangespoord om breder te gaan. We zien al jarenlang dezelfde gezichten opduiken, vroeger in De Laatste Show, nu in Café Corsari en in Reyers Laat. Dat werkt de kijkers op de zenuwen", lichtte hij na de zitting toe.

De VRT-top kreeg in de parlementscommissie ook meerdere vragen over de productie buitenshuis. "Volgens de beheersovereenkomst moet minstens 25 procent van de tv-productie door andere huizen worden aangeleverd", zei gedelegeerd bestuurder Sandra De Preter. "Op dit moment halen we 30 procent."

Woestijnvis


Een nieuwe samenwerking met Woestijnvis, dat momenteel ietwat onder de verwachtingen presteert met VIER en VIJF, is voorlopig niet aan de orde. "Dat is enkel mogelijk als er een Chinese muur wordt opgetrokken tussen het productiehuis en VIER en VIJF", zei De Preter. "Die is er momenteel niet. Een nieuwe samenwerking is dus niet aan de orde."

Van den Brande gaf ten slotte aan dat de VRT graag een commerciële lancering wil van Stievie, de dienst waarmee tv kan worden gekeken op smartphones en tablets. "Het platform is gunstig geëvalueerd", aldus de voorzitter. "De raad van bestuur heeft zich achter het project geschaard", bevestigde ook De Preter.

Belga

Archieffoto Photo News

.

Nu in het nieuws