Gepts wordt nog verlengd als Mechels procureur

Gepts wordt nog verlengd als Mechels procureur

Gepts wordt nog verlengd als Mechels procureur

Print
Mechelen - Annemie Gepts wordt nog op de valreep voor vijf jaar verlengd als procureur van Mechelen. Op de valreep, want…er worden geen nieuwe korpscheffen meer benoemd in het gerecht tot de grote hervorming van kracht is. Verlengingen kunnen nog wel zolang de hervorming niet van kracht is. Dat zegde minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) zopas in de Kamer.

Daar heeft de bespreking plaats van Turtelbooms ontwerp om het aantal gerechtelijke arrondissementen te herleiden van 27 naar 12 en om die te laten samenvallen met de provincies. De wet moet op 1 april 2014 in werking treden. Het is de belangrijkste justitiehervorming sinds 1830.

Nieuwe regeling

Hoe zit de regeling in elkaar? Als het mandaat van een huidige procureur of een rechtbankvoorzitter voor 1 april 2014 definitief stopt, dan wordt die voorlopig niet vervangen. Er komt dus voorlopig geen nieuwe benoeming.

Maar…zolang de nieuwe wet nog niet van kracht is, kunnen verlengingen nog wel. Daardoor kan Annemie Gepts, die op 25 juni door de Hoge Raad voor Justitie is voorgedragen voor een nieuw mandaat van vijf jaar als procureur van Mechelen, nog wel benoemd worden. Voor de Antwerpse procureur Herman Dams en de Antwerpse rechtbankvoorzitter Jacques Mahieu zal dat niet meer lukken, omdat hun eerste termijn van vijf jaar nog te lang duurt.

Afdelingshoofd

Door de nieuwe hervorming komt er één procureur en één rechtbankvoorzitter voor de hele provincie Antwerpen. Beiden hebben elk drie "afdelingshoofden" onder zich: één in Antwerpen, één in Mechelen en één in Turnhout.

Wie op 1 april nog procureur of rechtbankvoorzitter is, zoals bv. Dominique Reyniers van Turnhout en Annemie Gepts van Mechelen, wordt automatisch afdelingsprocureur of afdelingsvoorzitter tot zijn/haar mandaat is afgelopen. Gepts kan dan nog bijna vijf jaar blijven, Reyniers nog bijna drie.

De anderen (bv. Dams en Mahieu) moeten wachten op de benoemingen die in het kader van de nieuwe wet zullen gebeuren. En die nieuwe benoemingen gebeuren door de kersverse procureur en de kersverse rechtbankvoorzitter van de provincie Antwerpen.

Uiteraard kan iedereen (Gepts, Reyniers, Dams...) kandidaat zijn voor beide topfuncties.

Lees ook: Interview met Annemie Gepts

JDW

Archieffoto Patrick Hattori

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio