Aantal Vlaamse producties VRT stijgt, maar niet snel genoeg

Aantal Vlaamse producties VRT stijgt, maar niet snel genoeg

Aantal Vlaamse producties VRT stijgt, maar niet snel genoeg

Print
Dinsdag heeft de VRT-top geantwoord op de jaarlijkse evaluatie van de beheersovereenkomst door de Vlaamse Regulator voor de Media in de bevoegde commissie van het Vlaams parlement. De conclusie was dat het aantal Vlaamse producties stijgt, maar niet snel genoeg.

Het aandeel Vlaamse producties op Eén en Canvas daalde in 2012 van 66,4 tot 61,8 procent. De norm ligt in de nieuwe beheersovereenkomst nochtans op 65 procent. Volgens de top van de omroep geven deze percentages een vertekend beeld. "In absolute cijfers is het aantal eigen producties gestegen, van 2.348 uur tot 2.700 uur", zei Sandra De Preter. "Door de opstart van een derde net moest er echter een groter aantal zenduren worden gevuld, waardoor het aandeel is gedaald. Dit blijft natuurlijk heel vervelend."

De evaluatie door de VRM gaf ook aan dat er nog te weinig Nederlandstalige muziek gedraaid wordt op de eerste twee radionetten. Op Radio 1 was slechts 12,7 procent van de muziek Nederlandstalig, terwijl de norm op 15 procent ligt. Ook op Radio 2 was onvoldoende Nederlandstalige muziek te horen. In plaats van de beoogde 30 procent, lag het aandeel slechts op 27,7 procent. "De voorbije jaren hebben we een belangrijke stijging geboekt en vanaf juli 2013 halen we het streefcijfer", pareerde De Preter de kritiek.

Photonews

MEEST RECENT