Laatst ontdekte manen van Pluto heten voortaan Kerberos en Styx

Laatst ontdekte manen van Pluto heten voortaan Kerberos en Styx

Laatst ontdekte manen van Pluto heten voortaan Kerberos en Styx

Print
De laatst ontdekte manen van de dwergplaneet Pluto hebben nu ook een echte naam: Kerberos en Styx. Volgens het Seti-insituut in Mountain View (Californië) heeft de Internationale Astronomische Unie (IAU) daarmee formeel ingestemd.

Pluto heeft vijf manen. De NASA ontdekte de vierde in juli 2010, de vijfde gaf zich een jaar later prijs aan de Hubble-telescoop. Ze kregen de voorlopige aanduidingen P4 en P5. De diameter van P4 bedraagt volgens schattingen nauwelijks 20 tot 40 km, die van P5 10 tot 25 km.

Via een rondvraag op het internet bekwamen de twee hemellichamen een nieuwe naam. Kerberos is volgens de Griekse mythologie de driekoppige hond die het hiernamaals bewaakt. Styx is niet alleen de naam van een Amerikaanse hardrockband, maar ook in de mythologie de rivier die levenden en doden van elkaar scheidt.

Wel was Vulcan als eerste uit de bus gekomen als naam van de planeet waarvan dr Spock in "Star Trek" stamt. Maar de wetenschappers voerden aan dat de naam in de astronomie reeds in gebruik is en dat Pluto geen uitstaans heeft met de Romeinse god.

De "Trekkies" troosten zich met de gedachte dat er al een asteroïde is met de naam Mr. Spock. Die heeft onder andere ook het gezelschap van Pien en Frimout, naar weerman Arman Pien en wetenschappelijk astronaut Dirk Frimout.

Belga

MEEST RECENT