1 / 7
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Opnieuw deel waardevol monument ingestort

Ruim 2,5 jaar na de eerste instorting heeft opnieuw een gedeelte van het sterk verwaarloosde Hof van Cortenbach het begeven. Ditmaal in het binnengebied aan de Mechelse Korenmarkt. De eigenaar zegt samen met een projectontwikkelaar aan een masterplan te werken.

drombouts

Sinds de instorting van een gedeelte van de gevel in de Ziekenliedenstraat eind 2010 werden door de stad verschillende initiatieven genomen om verder verval van het 16de-eeuws monument tegen te gaan: een poging voor een erfpachtovereenkomst draaide op niets uit en plannen om het gebouw te onteigenen, werden opgegeven. Een laatste poging was een rechtszaak.

Recent is een tweede gedeelte van de gevel in het binnengebied ingestort. De brokstukken kwamen terecht in de kelder, die bloot ligt. "Samen met een projectontwikkelaar werken wij aan een masterplan", reageert Bruno Min. Toen zijn vader Staf Min begin 2011 stierf, heeft hij het beheer van Minim overgenomen. "Het is onze bedoeling om het hele gebied aan te pakken, ook de winkelpanden in de O.L.Vrouwestraat", stelt Bruno Min.

De vennootschap Minim heeft op dit moment bij de stad voor ruim 18.000 euro leegstandtaks openstaan. Die is ze vooral verschuldigd voor haar eigendommen in de O.L.Vrouwestraat. "Wij wachten op een signaal van de stad", zegt Min. "De eigenaar wil af van de leegstandtaksen. Hij beweert dat die de rentabiliteit van een project hypothekeren. Maar die taksen kunnen wij hem niet kwijtschelden. Dit werd aan de eigenaar reeds meegedeeld. Wij hebben wel ingestemd met een uitstel van betaling", luidt het op het kabinet van burgemeester Bart Somers (Open Vld).

Binnenkort vindt er tussen het stadsbestuur en de projectontwikkelaar een overleg plaats over de site.

Meer informatie over het Hof van Cortenbach vindt u hier.

SVH

Foto Sven Van Haezendonck

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio