Douaniers houden voertuig aan de kant bij onbetaalde verkeersboete

Douaniers houden voertuig aan de kant bij onbetaalde verkeersboete

Douaniers houden voertuig aan de kant bij onbetaalde verkeersboete

Print
Wie vanaf maandag bij een douanecontrole aan de kant wordt gezet en één of meer onbetaalde verkeersboetes heeft, wordt voor de keuze gesteld: direct betalen of de auto achterlaten. Jaarlijks worden ruim 400.000 onmiddellijke inningen uitgeschreven, waarvan ongeveer een derde onbetaald blijft. De fiscus heeft sinds begin dit jaar al voor 12,2 miljoen euro aan openstaande boetes gerecupereerd via de belastingen. In de strijd tegen de onbetaalde boetes gaat ze nu nog een stap verder.

Voortaan kunnen douaniers die tijdens hun wegcontroles in het hele land een voertuig detecteren waarvan de eigenaar nog een verkeers- of penale boete heeft openstaan, hem of haar verplichten om direct te betalen. “Ze hebben daarvoor een mobiele betaalterminal bij. Weigert de chauffeur of kan hij niet betalen, dan gaat de auto met een wielklem aan de kant. Wie zijn schuld niet binnen de dertig dagen vereffent, riskeert zijn auto voorgoed kwijt te spelen via een gedwongen verkoop”, zegt Francis Adyns van de FOD Financiën. De maatregel geldt niet voor onbetaalde parkeerretributies.

Tot nu toe kon de douane bij haar controles al de onmiddellijke betaling eisen van niet betaalde verkeersbelastingen. In drie maanden leverde dat 14 miljoen euro op.

TG

MEEST RECENT