Orica wint ploegentijdrit, Gerrans neemt geel over van Bakelants

Print

Orica wint ploegentijdrit, Gerrans neemt geel over van Bakelants

Orica GreenEdge heeft op de vierde Tourdag dinsdag de ploegentijdrit gewonnen. Het Australische team was amper een seconde sneller dan Omega Pharma-Quick-Step. De Australiër Simon Gerrans, maandag nog ritwinnaar, neemt de gele trui over van Jan Bakelants die met RadioShack als elfde eindigde op 29 seconden.

Omega Pharma - Quick-Step vertrok in Nice als tweede team en zette meteen een stevige richttijd neer. De ploeg van wereldkampioen tijdrijden Tony Martin klokte af op 25'57". Lange tijd leek dit voldoende voor de overwinning. Alleen Orica-GreenEdge kon uiteindelijk nog een seconde onder de tijd van Martin en co duiken.

Tourfavoriet Christopher Froome en zijn Team Sky legde beslag op de derde plaats, op drie seconden van de winnaar. Alberto Contador beperkte de schade. Team Saxo-Tinkoff moest uiteindelijk maar zes seconden toegeven op de Sky-formatie. Lotto-Belisol deed het verre van onaardig en finishte vijfde op zeventien seconden van Orica-GreenEdge. Kopman Jurgen Van Den Broeck, die nu 14de in de stand is, hield achteraf een goed gevoel over aan de tijdrit.

Simon Gerrans pakt de gele trui over van Jan Bakelants. Voor de Australiër was het de tweede overwinning op evenveel dagen. Gisteren klopte hij Peter Sagan op de meet in de rit naar Calvi.

"We hebben een fantastische prestatie met de ploeg neergezet", straalde Gerrans. "Iedereen gaf zich honderd procent. Met het team winnen we een rit en ik krijg daar de gele trui als cadeau nog eens bovenop."

Als kleine jongen keek ik op naar Phil Anderson, die als eerste Australiër de gele trui behaalde in de zo mythische Tour de France. Nu draag ik hem zelf. Dat is iets heel speciaals en de bekroning van veel werk. Nu zal het werk dus echt beginnen om deze trui zo lang mogelijk te behouden. Want dat is echt wel de bedoeling."

Foto AFP

Meer sportnieuws