Dopingzondaar Johan Verhaegen krijgt hartstilstanden tijdens wielertocht

Dopingzondaar Johan Verhaegen krijgt hartstilstanden tijdens wielertocht

Dopingzondaar Johan Verhaegen krijgt hartstilstanden tijdens wielertocht

Print
Johan Verhaegen, de wielrenner die in 2003 levenslang geschorst werd, is tijdens een tocht met vrienden afgelopen weekend in elkaar gezakt. De inmiddels 43-jarige Verhaegen kreeg volgens de dokters meerdere hartstilstanden door de zware inspanningen die hij iedere week opnieuw levert. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Tien jaar geleden gaf de eliterenner zonder contract uit Moortsele toe dat hij al tien jaar lang doping had gebruikt. “Tot mijn 25, 26 jaar won ik mijn koersen zuiver. Nadien vervaagde de grens tussen vitaminegebruik en verboden producten. Ik ging pakken omdat iedereen dat deed", klonk het toen.

Verhaegen werd in amper een week drie keer betrapt op dopinggebruik en kreeg een levenslange schorsing, een boete van 8.000 euro en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden opgelegd.

Scheldepeloton

Maar de man bleef intensief fietsen, vooral dan met zijn vriendenclubje 'Scheldepeloton'. Dit groepje (wegens doping geschorste) oud-renners, jonge beloften, afgetrainde amateurs en zelfs profs staat erom bekend serieus door te rijden. Dat zorgde er afgelopen weekend voor dat Verhaegen meerdere hartstilstanden kreeg.

"Zijn vrienden hebben hem twintig minuten tevergeefs proberen te reanimeren", zegt zijn vrouw Liesbeth in Het Nieuwsblad. "Al die tijd bleef hij zonder zuurstof, tot de hulpdiensten zijn hart met een defibrillator opnieuw aan de praat kregen."

Sindsdien houden de dokters van het UZ Gent de vader van twee kinderen in een kunstmatige coma. "Zijn leven hangt aan een zijden draadje. Ik ben bang dat hij nooit meer ontwaakt. Al zijn ribben zijn gebroken en ook zijn longen zijn geperforeerd. Ik hoop dat hij zal vechten voor zijn leven zoals hij dat altijd heeft gedaan voor de fiets", zucht zijn echtgenote.

Zijn vrouw vroeg de artsen of Verhaegen opnieuw doping had genomen maar dat zou niet het geval zijn.

Pas donderdag volgt uitsluitsel over zijn toekomst. Hoe dan ook moet hij nog minstens drie maanden in het ziekenhuis blijven en wacht hem een revalidatie van een half jaar.

Daarnaast hangt Verhaegen nog een boete van 25.000 euro boven het hoofd omdat hij twee weken geleden onder een valse naam deelnam aan een koers in Henegouwen. Daar won hij... 22 euro.

FiVr
Archieffoto PN

Meer sportnieuws