Udo Bölts: 'Doperen was noodzakelijk in de jaren 90'

Udo Bölts: 'Doperen was noodzakelijk in de jaren 90'

Udo Bölts: 'Doperen was noodzakelijk in de jaren 90'

Print
Wie in de jaren 90 wilde meedraaien in het wielerpeloton, was verplicht doping te nemen. Dat heeft ex-renner Udo Bölts dinsdag verklaard op de Duitse radio.

"Om in die tijd te kunnen meespelen in de Tour, was je verplicht doping te nemen. Het was eigenlijk onvermijdelijk. Het gold voor iedereen in het peloton", zegt Bölts aan de ARD. In 1997 maakte Bölts deel uit van de Telekom-ploeg die met kopman Jan Ullrich de Tour won. Over diens dopingverleden wilde hij dinsdag niets zeggen. Zelf begon Bölts zich in 1996 te doperen. Angst voor de gevolgen voor zijn gezondheid had hij niet. "Ik had veel meer schrik om mijn leven als sporter te moeten opgeven, indien ik geen contract meer zou krijgen", klinkt het.

Bölts, die drie keer Duits kampioen op de weg werd, gaf in 2007 toe dat hij in zijn carrière verboden middelen had gebruikt. Daarop nam hij ontslag als ploegleider bij het inmiddels opgedoekte Gerolsteiner.

Vandaag heeft de 46-jarige Bölts het professionele wielermilieu definitief de rug toegekeerd. Hij komt nu aan de kost in een fietsenzaak.

Belga

Archieffoto PN

Afgebeeld: Bölts tijdens de Ronde van Mallorca, 2003.

MEEST RECENT