Marine Le Pen niet langer parlementair onschendbaar

Marine Le Pen niet langer parlementair onschendbaar

Marine Le Pen niet langer parlementair onschendbaar

Print
Het Europees Parlement heeft dinsdag met een ruime meerderheid de opheffing van de parlementaire onschendbaarheid van Marine Le Pen goedgekeurd. Het Franse gerecht wil het boegbeeld van het Front National vervolgen wegens aanzetting tot rassenhaat.

Het Franse gerecht wil Le Pen vervolgen voor haar uitspraken tijdens een meeting in Lyon, waar ze drie jaar geleden een vergelijking maakte tussen biddende moslims op straat en de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog. Le Pen ontkent haar uitspraken niet, maar betoogt dat de opheffing van haar immuniteit politiek gemotiveerd is.

Met de opheffing van de onschendbaarheid spreekt het Europees Parlement zich niet inhoudelijk uit. Het parlement neemt enkel stelling in over de vraag of er al dan niet voldoende elementen bestaan om de immuniteit op te heffen, zo stelde het Zweedse Europarlementslid Cecilia Wikström, die belast was met het dossier. "Het is nu aan het Franse gerecht om een beslissing te nemen".

Het is niet de eerste keer dat vooraanstaande leden van het extreemrechtse Front National hun immuniteit verliezen in Straatsburg. Bruno Gollnisch overkwam het al twee keer en Jean-Marie Le Pen, vader van, verloor zijn parlementaire onschendbaarheid nadat hij de gaskamers "een detail" in de geschiedenis had genoemd.

Belga

Foto Reuters

Afgebeeld: Marine Le Pen aanhoort de resultaten van de stemronde in het Europees Parlement in Straatsburg.

.

Nu in het nieuws