Uitbater grootste Nederlandse coffeeshop mag toch worden vervolgd

Uitbater grootste Nederlandse coffeeshop mag toch worden vervolgd

Uitbater grootste Nederlandse coffeeshop mag toch worden vervolgd

Print
Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) mag Meddie W., eigenaar van voormalig coffeeshop Checkpoint in Terneuzen, toch vervolgen. Dat heeft de Hoge Raad ("Raad van State") in Nederland dinsdag bepaald. Het gerechtshof in Amsterdam moet zich nu buigen over de zaak rond de coffeeshop, die ook klanten uit België onthaalde.

Vorig jaar februari oordeelde het gerechtshof in Den Haag dat 17 verdachten in de zaak vrijuit gaan. Het hof vond dat het OM niet het recht had om de verdachten te vervolgen en werd niet-ontvankelijk verklaard.

Volgens de rechters in beroep wisten de gemeente Terneuzen en justitie al jaren dat Checkpoint een grotere hoeveelheid softdrugs in voorraad had dan werd gedoogd. Toch grepen ze al die tijd niet in. Uiteindelijk werden de verdachten toch vervolgd.

Het OM ging daarop vorig jaar maart definitief in cassatie. De Hoge Raad vindt dat het OM alleen in uitzonderlijke gevallen niet-ontvankelijk kan worden verklaard. Van zo'n uitzonderlijke situatie is bij Checkpoint geen sprake.

Checkpoint was de grootste coffeeshop van Nederland. Dagelijks kwamen er 2.000 tot 3.000 klanten. Verreweg het grootste deel was afkomstig uit België en Frankrijk. Het bedrijf draaide met 90 medewerkers een miljoenenomzet. De gedoogvoorwaarden werden daarbij overtreden. Zo was bijvoorbeeld de hoeveelheid softdrugs in de zaak veel groter dan de toegestane hoeveelheid van 500 gram.

Belga

Archieffoto AFP

.

Nu in het nieuws