Wijnsector verontwaardigd over nieuwe accijnsverhoging

De Belgische Federatie van Wijn en Gedistilleerd is ontstemd over de accijnsverhoging met 8 procent, zo blijkt dinsdag uit een persmededeling. Ze wijst erop dat de sector sinds begin dit jaar geconfronteerd wordt met een totale stijging van de accijns met 20 procent "in een periode waarin ondernemingen het al niet gemakkelijk hebben".

dvansant

De wijnfederatie is des te meer misnoegd omdat de biersector was ontzien bij de eerdere accijnsverhoging met 12 procent in januari. Over dat verschil in behandeling heeft ze intussen klacht ingediend bij het Grondwettelijk Hof en bij de Europese Commissie.

"Als gevolg van deze opeenvolgende accijnsverhogingen en van de concurrentievervalsing door een verschillende behandeling stevent onze sector onvermijdelijk af op een economische vertraging. De investeringen van verscheidene kmo's worden tegengewerkt en onze ondernemingen worden nog verder verzwakt in een al heel lastige conjunctuur", zo klaagt de federatie aan.

In het kader van de voorbije begrotingscontrole besloot de federale regering de accijns op bier, wijn en andere alcoholhoudende dranken vanaf augustus met 8 procent te verhogen.

Belga

Archieffoto Getty/AFP