Toelatingsexamen voor arts en tandarts begonnen op de Heizel (video)

Print
In Brussels Expo, op de Heizel in Brussel, is dinsdag om 10 uur het toelatingsexamen voor arts en tandarts begonnen. Liefst 5.289 kandidaten hebben zich ingeschreven. Dat is 11 procent meer dan vorig jaar, en een record. De studenten kennen volgende week dinsdag 9 juli hun uitslag.

De verwachting is dat goed 90 procent van de ingeschreven kandidaten komt opdagen voor het examen. Dat is al jaren zo. In Brussels Expo zijn drie paleizen vrijgemaakt. Het profiel van de deelnemers gelijkt sterk op dat van de voorbije jaren: 3.680 of 70 procent van de kandidaten neemt voor de eerste keer deel. Bijna een op de vijf kandidaten komt uit Nederland.

Minder laatstejaars

Constante al enkele jaren is dat de zogenaamde normgroep afneemt. Dat zijn de Belgische kandidaten die in het laatste jaar van het secundair onderwijs zitten. Iets meer dan de helft van de kandidaten komt uit het laatste jaar secundair onderwijs.

Het toelatingsexamen is sinds 1997 een voorwaarde om in Vlaanderen aan de studies geneeskunde of tandheelkunde te mogen beginnen. Het aantal kandidaten is jaar na jaar gestegen. In 1997 namen 1.243 kandidaten deel aan het eerste examen.

Belga
Beeld: VTM

MEEST RECENT