Crevits volgt Wathelet niet in wielklemvoorstel

Crevits volgt Wathelet niet in wielklemvoorstel

Crevits volgt Wathelet niet in wielklemvoorstel

Print
Vlaams mobiliteitsminister Hilde Crevits gaat niet mee in het plan van federaal staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet om gemeenten een wielklem te laten zetten bij wie zijn parkeerboetes niet betaalt. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Wathelet lanceerde het voorstel naar eigen zeggen omdat de gemeenten - en "verschillende grote Vlaamse steden" - vragende partij zijn. Zij zien volgens hem de wielklem als een stok achter de deur voor wie zijn parkeerboetes weigert te betalen. Vanaf volgende maandag zouden gemeenten in principe voertuigen klem kunnen zetten.

"Vlaamse materie"

Crevits houdt eraan vast dat het een Vlaamse materie is. Toch wijzigde Whathelet de wegcode die gemeenten - in theorie - toelaat om wielklemmen te plaatsen. De gemeenten hebben echter de modaliteiten nog niet uitgewerkt. Er is nog geen antwoord gevonden op praktische vragen rond de bevoegdheid en kostprijs. In Wallonië zouden de gesprekken daarover verder gevorderd zijn, maar er is nog niets beslist.

Crevits stelde gisteren duidelijk dat Whathelets voorstel voor Vlaanderen niet in de praktijk omgezet zal worden. "Wij blijven erbij dat dit een Vlaamse bevoegdheid is, géén federale", meent ze. Crevits werkt aan een vervangend parkeerdecreet voor Vlaanderen. Ook daarin is plaats voor de wielklem voor wanbetalers. Wanneer dat decreet in voege zal treden, is nog niet duidelijk.

De mogelijkheid bestaat dat het Grondwettelijk Hof het voorstel van Wathelet in Vlaanderen toepasbaar acht. Daardoor zouden bestuurders de wielklem kunnen aanvechten.

MCe
Archieffoto

.

Nu in het nieuws