Onzekere toekomt voor personeel Harense Smid

Onzekere toekomt voor personeel Harense Smid

Onzekere toekomt voor personeel Harense Smid

Print
Turnhout - Het doek is gevallen voor De Harense Smid, een Nederlandse winkelketen voor de verkoop van huishoudelijke apparaten. De rechtbank van het Nederlandse Oost-Brabant sprak het faillissement uit.
In België zijn drie filialen van De Harense Smid: in Turnhout, Geel en Lommel. Nederland telt in totaal 33 vestigingen. Alle winkels sloten na het bekendmaken van het faillissement maandag onmiddellijk de deuren. Door het faillissement krijgen in totaal 450 werknemers hun ontslag, waarvan minstens twintig personeelsleden in de Belgische vestigingen. "De crisis en de opkomst van de internetwinkels werden het bedrijf fataal", zegt Ron Peters van de Nederlandse vakbond FNV Bondgenoten. "Ik waarschuwde het bedrijf maanden geleden al. Toen gingen dertien winkels dicht in het noorden van Nederland."

Curator Daan Schalken, die door de rechter werd aangesteld, liet weten dat hij al met verscheidene kandidaten gesprekken voert over een mogelijke doorstart. Het personeel van de Harense Smid in Turnhout en Geel is ontgoocheld. De ongeveer vijftien personeelsleden hoorden het nieuws zaterdagavond, terwijl ze zondag normaal nog gewoon hadden moeten opendoen. "De sloten zijn zelfs vervangen. Ook klanten die nog iets besteld hadden, wisten van niets. Wat de toekomst brengt weten we niet. Er zouden overnamegesprekken zijn geweest met Vanden Borre, maar dat ging enkel over toestellen. Nu zouden er gesprekken zijn met een zelfstandige uitbater, maar daar weten we niets over. Het is bang afwachten."

Bart Van Den Langenbergh

Toon Verheijen
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio