"Wij hebben Café Jozef schuldenvrij achtergelaten"

Print

Wij hebben Café Jozef schuldenvrij achtergelaten

Antwerpen - "We hebben Café Jozef 33 jaar uitgebaat. We hebben iets opgebouwd dat je niet zomaar achteloos weggooit.” Dat zeggen Liliane Baevegems en echtgenoot Marcel na aantijgingen dat zij de oorzaak zouden zijn van de teloorgang van de zaak.

Café Jozef, op de hoek van het Koningin Astridplein en de Gemeentestraat, heeft duidelijk betere tijden gekend. De zwanenzang werd vorig jaar al ingeluid. “En dan zeggen de laatste uitbaters dat uitgerekend wíj een schuldenberg hebben achtergelaten?”, vraagt de vorige uitbaatster, Liliane Baevegems, verontwaardigd. “Niets is minder waar. Ik ben blijven werken in Café Jozef, ook nadat we het hadden overgelaten. Het is pas toen de nieuwe eigenaar weigerde om het personeel nog langer te betalen, dat ik zelf ook heb afgehaakt.”

“Liliane is 65, ik word er 67: we hebben er zelf voor gekozen om te stoppen”, beaamt Marcel. De overeenkomst met de overnemers hield in dat Liliane nog twee jaar in de zaak zou blijven werken, na de overname op 11 november 2011.

Personeel niet meer betaald

Volgens het koppel wisselden de overnemers het geweer vrijwel meteen van schouder en betaalden ze hun personeel nog nauwelijks. Het huisorkest werd aan de deur gezet en in de plaats kwamen vijf diskjockeys. Die bleven eveneens niet, omdat ze amper werden betaald.

De teloorgang hield nog onverwachte gevolgen in voor Liliane en Marcel. Vlak voor ze op vakantie vertrokken, viel een deurwaardersexploot binnen. “We moesten 45.000 euro achterstallige huur voor Café Jozef betalen aan de brouwerij, de 13.500 euro waarborg zouden ze sowieso inhouden. Hoe zoiets kan? De overnemers hebben onze bvba overgenomen. Daar hoort ook de huur bij, maar het huurcontract moest nog officieel op hun naam worden overgeschreven. Dat is nooit gebeurd, zodat wij nu de nare gevolgen dragen.”

Met een afschrift van de overdracht van aandelen, waarin de huur duidelijk vermeld staat, trachtten de oud-cafébazen nu voor de rechtbank het gelijk aan hun kant te krijgen. Al zal dat nog enige tijd duren.

Café Jozef was ooit een roemrucht café, dat vooraal bekend stond als plek waar alleenstaanden een partner konden vinden.

JVB

Foto's: PDR en SVDE
foto boven: Liliane Baevegems en echtgenoot Marcel

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio