Edward Snowden vraagt asiel aan 21 landen

Edward Snowden vraagt asiel aan 21 landen

Edward Snowden vraagt asiel aan 21 landen

Print
De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden heeft asielaanvragen ingediend bij 21 landen. Het gaat niet alleen om Ecuador en IJsland, maar ook om onder meer Nederland, Oostenrijk en Cuba. Dat meldt de site Wikileaks dinsdag. In België heeft Snowden geen asiel aangevraagd.

Nog volgens Wikileaks zijn de aanvragen ingediend bij een medewerker van het Russische consulaat op de Moskouse luchthaven Sjeremetjevo, en worden ze door het consulaat aan de respectieve ambassades bezorgd. De aanvragen werden in naam van Snowden gedaan door Sarah Harrison, een Britse medewerkster van Wikileaks die Snowden al vergezelde tijdens zijn reis van Hongkong naar Moskou.

"De documenten schetsen de risico's op vervolging die Snowden in de Verenigde Staten loopt", klinkt het in het bericht op Wikileaks.

Eerder raakte al bekend dat de voormalige medewerker van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA asiel had aangevraagd bij Ecuador en IJsland. Nu heeft Snowden dat ook gedaan in Bolivië, Brazilië, China, Cuba, Duitsland, Finland, Frankrijk, Ierland, India, Italië, Nederland, Nicaragua, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Rusland, Spanje, Venezuela, Zwitserland.

Poetin

Maandag nog had de Russische president Vladimir Poetin Snowden asiel aangeboden, maar enkel als hij zou ophouden de Amerikaanse belangen te beschadigen door zijn onthullingen. Intussen zit de klokkenluider al meer dan een week in transit op de Moskouse luchthaven Sjeremetjevo. Ook op maandag beschuldigde Snowden de Amerikaanse president Barack Obama ervan "druk uit te oefenen op de leiders" van landen waar hij bescherming zoekt.

Belga
Archieffoto

Nu in het nieuws