Oprichting spooroperator voor Antwerpse haven goedgekeurd

Oprichting spooroperator voor Antwerpse haven goedgekeurd

Oprichting spooroperator voor Antwerpse haven goedgekeurd

Print
Antwerpen - De raad van bestuur van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen (GHA) heeft maandagavond de oprichting goedgekeurd van een spooroperator, de nv Antwerp Railport. Dat meldt het havenbedrijf in een persbericht. Verder nam de raad van bestuur kennis van de waardering van de gronden van General Motors, die door experten op 43,6 miljoen euro wordt geschat. Het havenbedrijf stemde in met de aankoop.

Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen heeft samen met chemiekoepel Essenscia en havenvereniging Alfaport een nieuwe spooroperator opgericht. Die zal zich toeleggen op het "aanpakken van uitdagingen zoals continuïteit en kwaliteit van het verspreid vervoer in de haven - het vervoer van de laatste kilometer". Daarmee wil het GHA de competitieve logistieke en industriële positie van de haven veiligstellen."

Momenteel zouden er vier opties op tafel liggen, van het louter coördineren van het verspreid vervoer tot een volledig uitgebouwde spoorwegonderneming. De uiteindelijke keuze hangt volgens het havenbedrijf af van "de betrokkenheid van de bedrijven en de sectoren, in het kader van verdere economische en industriële ontwikkelingen."

De raad van bestuur stemde ook in om via het terugkooprecht van het havenbedrijf de gronden van de voormalige Opel-site te kopen. Een commissie van onafhankelijke deskundigen heeft op vraag van de rechtbank de prijs vastgesteld op 43.600.000 euro. Dat is ruim de helft meer dan de circa 30 miljoen euro die het havenbedrijf in 2011 wenste neer te leggen voor het stuk grond van zo'n 90 hectare, maar heel wat minder dan de 90 tot 100 miljoen euro, die General Motors op basis van eerdere verkopen vooropstelde.

Belga
Archieffoto PN

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio