Geen stormloop op eerste soldendag (video)

Het begin van de zomerkoopjes vandaag lokte geen stormloop uit. Het feit dat de koopjes niet in een weekeinde of op een woensdag startten, had de verwachtingen al wat getemperd.

Unizo, dat vooral de zelfstandige winkeliers vertegenwoordigt, zegt maandag dat de solden "traag op gang komen". Comeos, dat spreekt voor de grote ketens, noteert "veel koopjesjagers, maar geen stormloop".

Slecht voorjaar

De modewinkels hebben een slecht voorjaar achter de rug: door de koude temperaturen waren de klanten minder geneigd om zich zomerspullen aan te schaffen. De rekken lagen dan ook goed vol, en bovendien werden reeds op de eerste dag grote kortingen beloofd.

Maar het was minder druk dan vorig jaar, toen de koopjes wél op een zaterdag startten. "Veel mensen moesten vandaag werken, waardoor ze niet naar de solden konden", luidt het bij Unizo

Bovendien hebben veel modezaken hun sluitingsdag traditioneel op maandag. "Voor de solden zijn die nu uitzonderlijk open, maar dat weten de meeste klanten niet".

Volgens de kleine modewinkeliers doen ook de vele acties die de voorbije weken reeds werden gelanceerd door grote ketens - meer dan de helft deed hieraan mee volgens Comeos - het effect van de eerste koopjesdag wat teniet.

Comeos vergelijkt dan weer met de eerste soldenmaandag van vorig jaar, en ziet een hogere opkomst. Volgens de handelsfederatie zijn haar leden tevreden over de eerste dag.

De modehandel is sowieso optimistisch voor de rest van de maand. Volgens Unizo zou de zwakke start de volgende weken worden gecompenseerd en rekent men voor de zomerkoopjes op een status quo tegenover vorig jaar.

Comeos wijst erop dat winkels hun collectie geleidelijk bijvullen, en reeds de nieuwe collectie te koop aanbieden, wat de omzet zou moeten opkrikken.

Bekijk ook de reportage van TVL:

Lees ook: 150 Desigual-klanten lopen halfnaakt over Meir (video)

Belga Foto GC

Nu in het nieuws