“Noem haar gerust de moeder van Essen”

Print

“Noem haar gerust de moeder van Essen”

Essen -

Zuster Juliana mocht zondag de titel van ereburger in ontvangst nemen. De 89-jarige zuster van het Heilig Hart van Berlaar werd in de raadzaal van het gemeentehuis gelauwerd en gevierd voor haar grote inzet voor het onderwijs in de gemeente.


Zuster Juliana werd geboren als Mia Verbist.
Ze behoorde tot een Christelijk gezin en voelde zich al jong aangetrokken tot het kloosterleven. Ze ging studeren voor kleuterleidster. Tijdens haar studies werd het gezin diep getroffen door het overlijden van haar vader. Een jaar later ging ze naar het klooster. De congregatie noemde haar zuster Juliana, naar haar overleden vader Jules.

In 1948 trok ze naar Essen en was zich niet bewust dat dit haar levensloop gedurende 65 jaar zou bepalen. Ze werd kleuterleidster en heeft verschillende generaties onder haar vleugels gehad.
Door velen werd ze Moeder van Essen genoemd.

Dan kwam de leeftijd waarop ze op rust mocht gaan. Zuster overste Leen Herstens van de congregatie stelde haar voor om ‘Mariaberg’ te ruilen voor de ‘Heistseberg’. Ze werd er met open handen ontvangen. In haar kamer prijken de herinnering aan Essen en aan haar school.

Zeldzaam

“Een toekenning van een ereburgerschap gebeurd niet frequent en is voorbehouden voor slechts enkelen”, zei burgemeester Gaston Van Tichelt in zijn toespraak. “In 2006 werd zij uitgeroepen tot grootste Essenaren aller tijde. Toen ze op 14 april op rust ging naar het klooster in Heist-op-den-Berg werd ze op een bijzonder warme manier uitgewuifd door vele mensen. Het was dus een kleine kunst te veronderstellen dat het ereburgerschap kon rekenen op een bijzonder groot draagvlak bij de Essense bevolking. Het voorstel werd dan ook door de gemeenteraad unaniem goedgekeurd.”

Lees het volledige artikel morgen in uw krant

Mat
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio