Tien procent minder auto's ingeschreven

Tien procent minder auto's ingeschreven

Tien procent minder auto's ingeschreven

Print
De voorbije maand juni werden 43.158 nieuwe personenwagens ingeschreven, bijna 9,5 procent minder dan in juni vorig jaar. Het was echter vooral de vrachtwagenmarkt die klappen kreeg: daar daalde het aantal inschrijvingen met ongeveer een kwart. Dat blijkt uit cijfers van sectorfederatie Febiac die maandag werden gepubliceerd.

De autoverkoop heeft het moeilijk, maar over de eerste zes maanden is er toch nog een positieve evolutie op te tekenen. Het aantal inschrijvingen lag met 289.873 zelfs iets hoger (+1,7 procent) dan in de eerste jaarhelft van 2012.

Vrachtwagens

Duidelijk zwakkere cijfers zijn er bij de verkoop van voertuigen voor goederentransport. Bij de bestelwagens was er een daling met bijne 5 procent in juni, bij de 16-tonners zelfs een daling met 25 procent. Ook de cijfers voor de eerste zes maanden zijn zwaar negatief (-17 procent voor bestelwagens en -22 procent voor zware vrachtwagens).

"Deze sector blijft duidelijk lijden onder de uitvlagging van vloten, wat samen met de zwakke transportvraag sterk blijft wegen op de inschrijvingen", aldus Febiac.

Motoren

Tot slot heeft ook de motormarkt het moeilijk. In juni was er een daling met ruim 26 procent (2.637 inschrijvingen), tegen -11 procent voor de eerste zes maanden.

"De recente verstrenging van de motorrijexamens zal ook al niet helpen om meer mensen op de motor te krijgen en dus de verkoopcijfers op te krikken", betreurt Febiac.

Belga
Archieffoto PN

.

Nu in het nieuws