Mechels stadsarchief krijgt kwaliteitslabel

Het stadsarchief van Mechelen heeft van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege het label 'erkend cultureel archief' gekregen. Het is nog maar het vierde archief van een lokale overheid in Vlaanderen dat zo'n kwaliteitslabel krijgt.

Sven Van Haezendonck

Het Mechelse archief is het eerste van de lokale overheid in de provincie Antwerpen dat wordt erkend als cultureel archief. Wie op zoek is naar een oud bouwplan, gegevens over een verre voorouder of een krantenartikel uit bijvoorbeeld 1950 is er aan het juiste adres. In het archief wordt het rijke geheugen bewaard van de Dijlestad en de regio. De dienst legt zich toe op de bescherming van het papieren erfgoed, maar denk ook aan het digitaal erfgoed van de toekomst.

Daartoe draagt het archief zelfs bij door het documentenbeheer van de stedelijke administratie mee te ondersteunen. Via verschillende projecten om te digitaliseren, wordt werk gemaakt van een virtuele leeszaal. Zo is de website Regionale Beeldbank voor historische beeldcollecties een vaste waarde geworden. Via een intense vrijwilligerswerking en door deelname aan initiatieven als de Erfgoeddag versterkt het stadsarchief de banden met het Mechelse publiek.

In de collectie van het stadsarchief in de Dossinkazerne bevinden zich ook enkele topstukken, zoals het Koorboek van Margareta van Oostenrijk en een unieke verzameling poëziefragmenten. Schepen van Cultuur Frank Nobels (m+) is tevreden. "Dit kwaliteitslabel is geen eindpunt. Ook in de toekomst blijven we streven naar een voortdurende verbetering van de werking. Hiervoor werd een beleidsnota opgesteld", zegt hij.

SVH

Archieffoto Patrick HattoriMeer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio