Snowden krijgt asiel van Poetin

Snowden krijgt asiel van Poetin

Snowden krijgt asiel van Poetin

Print
De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden heeft in Rusland politiek asiel aangevraagd en gekregen. Dat bevestigt dienstdoend Russisch consul Kim Stsjevstsjenko.

Snowden, op de vlucht voor de Amerikaanse justitie, bevindt zich in de transitzone van die internationale luchthaven. De Britse journaliste Sarah Harrison die Snowden op diens vlucht begeleidt, heeft zondagavond een asielaanvraag overhandigd, zei Stsjevstsjenko.

"Zwijgen over Amerika"

De Russische president Vladimir Poetin had volgens het Russische staatspersbureau Ria Novosti Snowden voorwaardelijk de mogelijkheid aangeboden in Rusland te blijven.

"Als hij naar een ander land wil gaan dat daarmee instemt, dan kan hij. Als hij hier wil blijven is er een voorwaarde: hij moet zijn werk stoppen onze Amerikaanse partners schade te berokkenen" (door informatie te lekken omtrent programma's van de VS-inlichtingendiensten), zei het Russische staatshoofd op een persconferentie. "Het doet er daarbij niet toe dat dit raar lijkt van mijn kant".

Poetin voegde eraan toe dat Moskou niet van plan is Snowden aan de VS uit te leveren. "Rusland levert nooit iemand uit en is ook niet van plan dit te doen (...) In het beste geval hebben wij agenten van onze buitenlandse inlichtingendienst geruild tegen in Rusland gearresteerde en veroordeelde (lieden)".

De Russische president ontkende dat Snowden ooit enige band heeft gehad met de Russische inlichtingendiensten.

Amerika praat met Russen

De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag gezegd dat zijn regering in contact met Rusland heeft gestaan omtrent Snowden.

"Er zijn gesprekken op hoog niveau geweest met de Russen om te proberen een oplossing te vinden voor het probleem", zei het Amerikaanse staatshoofd. Hij stipte aan dat zijn land geen uitleveringsverdrag met Rusland heeft.

"Wij hopen dat de Russische regering beslist op basis van de normale procedures inzake buitenlandse reizen", aldus Obama nadat hij aangaf dat Snowden een week geleden naar Rusland is gereisd zonder een geldig paspoort.

Belga
Foto's Reuters/EPA

.

Nu in het nieuws