Onderhandelingen over eenheidsstatuut liggen stil

Onderhandelingen over eenheidsstatuut liggen stil

Onderhandelingen over eenheidsstatuut liggen stil

Print
De onderhandelingen over het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden zijn opgeschort. Dat is vernomen bij het kabinet van minister van Werk Monica De Coninck (sp.a). Aan vakbondszijde luidt het dat de kloof met de werkgevers te groot bleek.

De Coninck en de kabinetschef van premier Elio Di Rupo (PS) zullen nu overleggen met vakbonden en werkgevers "om te kijken waar de knelpunten zitten", zegt de woordvoerster van De Coninck. Tegen 8 juli moet er een oplossing zijn, zo heeft het Grondwettelijk Hof bepaald.

De vakbonden kregen alvast een uitnodiging om dinsdagvoormiddag met de minister te gaan praten.

"Njet"

Volgens De Standaard heeft het ABVV de onderhandelingstafel verlaten, maar voorzitter Rudy De Leeuw ontkent dat. "Het ABVV blijft meer dan ooit deelnemen aan het overleg rond de harmonisatie van het statuut tussen arbeiders en bedienden", zegt De Leeuw.

De voorzitter van de liberale vakbond ACLVB, Jan Vercamst, zegt dat alle drie de vakbonden "njet" gezegd hebben op voorstellen die de werkgevers zondag hebben gedaan. "Het was te weinig", zegt Vercamst over wat de werkgevers op tafel legden rond de opzegvergoedingen. "De kloof is gewoon te groot."

Vercamst zegt dat hij direct weer rond de onderhandelingstafel wil gaan zitten als de minister hem dat vraagt, "maar dan wel op een eerlijke en realistische manier". Op dit moment zijn er nog geen gesprekken gepland.

De werkgeversorganisaties binnen de Groep van Tien zullen nog reageren met een gezamenlijk persbericht, luidt het bij Unizo.

Belga

.

Nu in het nieuws