Ericantat zet organist in de bloemetjes

Print

Ericantat zet organist in de bloemetjes

Essen - Cecile Nelen werd afgelopen zaterdag in de bloemetjes gezet omwille van haar 45 jaren trouwe dienst als organist. Tijdens de kerkelijke viering zat Cecile voor een keer niet achter het kerkorgel, maar mocht ze tussen familie en vrienden genieten van het koor waarvoor ze al zolang orgel speelde.

Eind november wordt Cecile Nelen tachtig jaar. Daarom vond ze het tijd om het wat rustiger aan te doen. De leden van het koor Ericantat zette haar afgelopen zaterdag in de bloemetjes. "Deze viering was voor mij een totale verrassing", zegt Cecile Nelen toch wel een beetje geëmotioneerd. "Even graag had ik mij in alle stilte teruggetrokken uit de activiteiten van het koor. Toch voel ik dit aan als een waardering voor de vele jaren dat ik erbij mocht zijn. Ik heb genoten van de eucharistieviering die werd verzorgd door het koor dat ik zovele jaren heb begeleid. Ik ben ook ontroerd omdat al onze vrienden, kinderen en kleinkinderen hier aanwezig zijn. Dat doet mij heel veel deugd."

Harmonium

Cecile verzorgde de eerste eucharistieviering in 1969. "Het was Kerstmis en de pastoor van Heikant zocht een organist om de kinderen te begeleiding bij het zingen van hun kerstliederen", herinnert Cecile zich. "Ik begeleidde ze op een harmonium, ook wel traporgel genoemd. Toch was ik niet echt van plan om organist te worden, maar van het een kwam het ander. In mijn kinder- en jeugdjaren had ik piano leren spelen, maar een kerkorgel bespelen is toch nog iets anders. Het vergt toch wel enige techniek. Daarom ben ik enkele jaren naar Hoogstraten geweest om les te volgen bij organist Jos Bruurs." Ericantat is gegroeid vanuit een kleine koor in wijk Heikant.

Het koor verzorgt eucharistievieringen, maar daarnaast ook vele concerten. Regelmatig waren ze te gast in andere gemeenten zoals Brasschaat, Antwerpen, Mechelen, Brussel tot in Ieper toe. Het koor ging ook op reis naar Rome, Berlijn en de Elzas. "We zijn niet zomaar een kerkkoor", zegt Cecile, "we zijn een grote hechte familie."

"Moeder, dat geldt ook voor jou!"

Later werd haar zoon, Wilfried Dries, dirigent van het koor. "Hij heeft vijf jaar aan het Lemmensinstituut gestudeerd en speelt ook orgel. En dus leerde ik ook weer bij van hem. Hij gaf me nuttige tips en aanwijzingen. Ik heb veel van hem opgestoken. Als ik iets fout deed, schrok hij er niet voor terug om mij op de vingers te tikken. Hij keek dan eens schuin over zijn schouder naar mij en dan wist ik dat ik iets fout had gedaan. Later zei hij dan stilletjes: 'Moeder, wat voor het koor telt, geldt ook voor jou!'"

"Ook al ben ik nu niet meer de vaste organist van het koor, ik weet dat ik soms toch nog gevraagd zal worden om hier en daar eens bij te springen", zegt Cecile nog." Ik zal dus nog niet helemaal uit roulatie zijn, maar een beetje gas terug nemen is wel goed. Het kan tenslotte niet eeuwig blijven duren. Ik hou mooie en goede herinneringen over aan mijn tijd als organist. En wanneer er iets gevierd wordt of er worden weer uitstappen georganiseerd zal ik het niet nalaten om er weer bij te zijn."

MaTi

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio