Inflatie in eurozone stijgt, werkloosheid piekt

Inflatie in eurozone stijgt, werkloosheid piekt

Inflatie in eurozone stijgt, werkloosheid piekt

Print
De inflatie in de eurozone gaat opnieuw in stijgende lijn, vooral door de (op vergelijkingsbasis) duurdere energie. In juni lagen de prijzen gemiddeld 1,6 procent hoger dan vorig jaar, zo bericht het Europese bureau voor de statistiek Eurostat maandag. En ook de werkloosheid blijft toenemen: hier is zelfs sprake van een nieuw recordniveau van 12,1 procent, aldus nog Eurostat.

De prijzen in de eurozone lagen in juni gemiddeld 1,6 procent hoger dan vorig jaar. Dat is iets meer dan de 1,4 procent inflatie die in mei werd opgetekend. Voeding, alcohol en tabak zijn maar liefst 3,2 procent duurder dan vorig jaar, maar het was vooral energie waar er een stijging werd waargenomen: +1,6 procent in juni tegenover -0,2 procent in mei.

Streefdoel onder 2 procent

De inflatie ligt wel nog altijd op een relatief laag niveau. In januari en februari lag ze op respectievelijk 2 en 1,8 procent. De ECB streeft naar een inflatie die lager is dan 2 procent. Een renteverhoging - om de inflatie te temperen - is dus nog niet nodig en lijkt ook weinig waarschijnlijk als gekeken wordt naar de dramatische toestand op de Europese arbeidsmarkt.

Zo telde de eurozone in mei 19,2 miljoen werklozen, goed voor een werkloosheidsgraad van 12,1 procent. Dat is een nieuw record: in april was 12 procent van de bevolking op actieve leeftijd werkloos. Tegenover vorig jaar kwamen er ruim 1,34 miljoen werklozen bij, op maandbasis bedroeg de toename 67.000.

Dramatisch Spanje en Griekenland

Griekenland (werkloosheidsgraad van 26,8 procent) en Spanje (26,9 procent) hebben veel inwoners zonder een baan. Bij de jongeren is de toestand nog dramatischer, met een werkloosheidsgraad van respectievelijk 59,2 en 56,5 procent. België zit met een werkloosheidsgraad van 8,6 procent onder het Europese gemiddelde.

Belga
Archieffoto

.

Nu in het nieuws