Parlement doet toegeving in planbatenheffing weekendzone

Het Vlaams Parlement keurde woensdag een wijziging goed in de planbatenheffing voor weekendzones. De mensen daar kunnen nu maar tot maximaal 2750 m2 belast worden.

De inwoners uit de weekendzones zitten al een tijdje met de handen in het haar omdat ze sinds februari dit jaar planbaten moeten betalen, ofwel extra geld op tafel moeten leggen omdat de bestemming van hun grond werd veranderd naar 'woonzone met bosrijk karakter'. Dat betekent dat ze er permanent kunnen blijven wonen maar dat de grond ook meer waard wordt, en dat waardeverschil moeten ze zelf betalen.

Omdat sommige inwoners hierdoor plots tienduizenden euro's verschuldigd zijn aan de Vlaamse Belastingdienst, kreeg deze heel wat bezwaarschriften binnen.

"Op initiatief van de Vlaamse regering keurde het Vlaams Parlement woensdag enkele wijzigingen aan de planbatenheffing goed. Concreet wordt nu een maximale oppervlakte van 2750 m2 ingeschreven om de verschuldigde heffing te berekenen. Dit zal niet alleen gelden voor nieuwe heffingen maar ook voor die uit het verleden", weet communicatieverantwoordelijke Kris De Sagher van de Vlaamse Belastingdienst.

De bewoners zelf zijn niet zo enthousiast over de aanpassing. Ze vinden dat de grens van 2750 m2 veel te hoog ligt want de meeste mensen beschikken over een kleiner perceel.

Greet Wouters

Foto W&FMeer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio